Close

Scholen schoonmaken en desinfecteren om de verspreiding van griep te vertragen

Reiniging en desinfectie maken deel uit van een brede aanpak om infectieziekten op scholen te voorkomen. Om de verspreiding van influenza (griep) te vertragen, wordt de eerste verdedigingslinie gevaccineerd. Andere maatregelen zijn onder meer thuisblijven als je ziek bent, hoesten en niezen bedekken en vaak handen wassen. Hieronder vindt u tips om de verspreiding van griep specifiek te vertragen door middel van reiniging en desinfectie.

1. Ken het verschil tussen reinigen, desinfecteren en ontsmetten

Reiniging verwijdert ziektekiemen, vuil en onzuiverheden van oppervlakken of objecten. Reiniging werkt door zeep (of wasmiddel) en water te gebruiken om kiemen fysiek van oppervlakken te verwijderen. Dit proces doodt niet noodzakelijkerwijs ziektekiemen, maar door ze te verwijderen, verlaagt het hun aantal en het risico op het verspreiden van infectie.

Door desinfectie worden ziektekiemen op oppervlakken of objecten gedood. Desinfecteren werkt door chemicaliën te gebruiken om ziektekiemen op oppervlakken of objecten te doden. Dit proces reinigt niet noodzakelijkerwijs vuile oppervlakken of verwijdert ziektekiemen, maar door ziektekiemen op een oppervlak te doden na het reinigen, kan het het risico op verspreiding van infectie verder verminderen.

Sanering verlaagt het aantal ziektekiemen op oppervlakken of objecten tot een veilig niveau, zoals beoordeeld door de normen of vereisten van de volksgezondheid. Dit proces werkt door oppervlakken of objecten te reinigen of te desinfecteren om het risico op verspreiding van infecties te verminderen.

2. Reinig en desinfecteer oppervlakken en voorwerpen die vaak worden aangeraakt

Volg de standaardprocedures van uw school voor routinematige reiniging en desinfectie. Dit betekent doorgaans dagelijkse oppervlakken en objecten die vaak worden aangeraakt, zoals bureaus, werkbladen, deurknoppen, computertoetsenborden, praktische leerartikelen, kraanhandgrepen, telefoons en speelgoed. Sommige scholen moeten deze items ook dagelijks desinfecteren. Standaardprocedures vereisen vaak het desinfecteren van specifieke delen van de school, zoals badkamers.

Reinig onmiddellijk oppervlakken en objecten die zichtbaar vervuild zijn. Als oppervlakken of voorwerpen vervuild zijn met lichaamsvloeistoffen of bloed, gebruik dan handschoenen en andere standaard voorzorgsmaatregelen om contact met de vloeistof te vermijden. Verwijder de lekkage en reinig en desinfecteer vervolgens het oppervlak.

3. Reinig en desinfecteer correct

Volg altijd de aanwijzingen op het etiket op schoonmaakproducten en desinfectiemiddelen. Was oppervlakken met een algemeen huishoudelijk schoonmaakmiddel om ziektekiemen te verwijderen. Spoel af met water en volg met een EPA-geregistreerd desinfectiemiddel om ziektekiemen te doden. Lees het etiket om er zeker van te zijn dat het aangeeft dat EPA het product heeft goedgekeurd voor de werkzaamheid tegen het influenza A-virus.

Als een oppervlak niet zichtbaar vuil is, kunt u het reinigen met een EPA-geregistreerd product dat in plaats daarvan zowel reinigt (kiemen verwijdert) als desinfecteert (kiemen doodt). Zorg ervoor dat u de aanwijzingen op het etiket zorgvuldig leest, want er kan een aparte procedure zijn voor het gebruik van het product als reiniger of als desinfectiemiddel. Bij desinfectie moet het product gewoonlijk een bepaalde tijd op het oppervlak blijven (bijv. 3 tot 5 minuten laten staan).

 

Scholen schoonmaken en desinfecteren om de verspreiding van griep te vertragen
Gebruik desinfecterende doekjes op elektronische items die vaak worden aangeraakt, zoals telefoons en computers. Let goed op de aanwijzingen voor het gebruik van desinfectiedoekjes. Het kan nodig zijn om meer dan één doekje te gebruiken om het oppervlak gedurende de aangegeven contacttijd nat te houden. Zorg ervoor dat de elektronica bestand is tegen het gebruik van vloeistoffen voor reiniging en desinfectie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *